Wandelaar in het Balloerveld

Natuur

Geniet van de unieke natuur rond Rolde, Drenthe

Rolde grenst direct aan bos, heide en zandvlakte. Vanuit het hotel ontdekt u al wandelend of fietsend de Hondsrug, het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentse Aa, het Balloërveld en de nieuwe Wildernis in het Hart van Drenthe.

Geopark de Hondsrug

In het Hondsruggebied vind je bossen in alle soorten en maten: indrukwekkende oude bossen met hoge eiken en beuken, prachtige strubbenbossen aan de rand van de heide en vergeten bosjes langs de es waar nooit iemand komt… Sommige bossen lijken spontaan op de heide te zijn gegroeid. Er zijn oude productiebossen waar geen eind aan lijkt te komen. En schitterende jonge bossen die barsten van het leven. We sturen u dan ook heel graag het bos in op de Hondsrug.

Meer info

Nationaal beek-en esdorpenlandschap de Drentsche Aa

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. De beek vormde het landschap. De mens heeft hier duizenden jaren lang gebruik van gemaakt. Elders werden de beken langs de liniaal rechtgetrokken om keurige rechte afwateringskanaaltjes te worden. De Drentsche Aa kon gelukkig rustig haar gang blijven gaan. Met de beek is ook het oude, typisch Drentse esdorpenlandschap bewaard gebleven: de Saksische boerderijen rond de brink, de akkers op de bolle essen, de hoger gelegen velden en de hooilanden en weilanden in het lager gelegen beekdal. Het resultaat is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Sinds december 2002 is het gebied één van de twintig Nationale Parken en sinds 2007 tevens één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland.

 

Tip: De natuur in met een gids

Combineer een verblijf in Boutique Hotel Erkelens met een excursie onder begeleiding van een gids in het Nationaal Park de Drentsche Aa.  Bekijk de georganiseerde excursies in dit prachtige gebied.

Meer info

Balloërveld

Het Balloërveld is een uniek natuurterrein met weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en historische sporen, nagelaten door de voormalige bewoners. De karresporen, de Celtic Fields (omwalde akkers van 40 bij 40 meter in de Middeleeuwen), de grafheuvels en de urnenvelden zijn vandaag de dag nog zichtbaar. Het gebied heeft een eigen schaapskudde. De schaapskudde begraast de heide weer sinds 1981. De herder geeft op een informatiepaneel aan waar en wanneer de kudde graast. Op het Balloërveld komt een groot aantal zeldzame plantensoorten voor. Op de heide en de zandverstuivingen leven veel diersoorten die kenmerkend zijn voor deze biotopen.

Meer info

Drentse Wildernis

Tussen de dorpen Hooghalen, Amen, Grolloo, Schoonloo en Elp ligt een 5000 ha groot aaneengesloten natuurgebied met bossen, heidevelden, vennen, stuifzand en beekdalen. Dit Hart van Drenthe wordt momenteel omgevormd tot een nieuwe Wildernis, waarin de natuur meer ruimte krijgt om haar eigen gang te gaan.

 

In dit gebied werd een groot deel van de nieuwe natuurfilm WILDERNIS IN DRENTHE opgenomen en geeft een goede indruk van het gebied.

Bekijk de trailer van deze film

Van harte welkom

Gastvrijheid is onze passie én ons vak.

Dit ziet u ook terug in de beoordelingen van gasten die u voor gingen. Wij hopen u binnenkort in ons hotel of restaurant te mogen begroeten, zodat u zelf het verschil ervaart! Mocht u nog vragen en specifieke wensen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

 

Agnes & Jan Erkelens en medewerkers

 

Tip: Bekijk ook de aantrekkelijke arrangementen van ons hotel.