Hunebed

UNESCO

Geopark de Hondsrug

Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van het Hondsruggebied tussen Groningen en Coevorden. Hoe zo’n 150.000 jaar geleden een onvoorstelbare ijsmassa alles platwalste wat op haar weg kwam. Duizenden jaren al wonen er mensen. Zij gaven het Hondsruggebied een unieke bewoningshistorie. Nergens ter wereld is een gebied met vergelijkbare geologische ontstaansgeschiedenis.

 

Aan de hand van exposities en expedities wordt dit unieke geologische en cultuurhistorische verhaal in het gebied verteld.

Lees meer over het Geopark

Wat is een geopark?

Geoparken zijn gebieden waar geologisch erfgoed en landschappen van internationale waarde op een integrale manier worden beheerd. Daarbij staan behoud, educatie en duurzame ontwikkeling centraal. De geologische geschiedenis, de cultuurhistorie, de hedendaagse cultuur en de natuur bepalen samen de identiteit van het gebied. In een Geopark maken inwoners, ondernemers, instellingen en scholen met elkaar dit verhaal zichtbaar. Hoe meer men over een gebied weet, hoe zorgvuldiger en duurzamer met de omgeving wordt omgegaan.

 

Op 17 november 2015 heeft de Algemene Vergadering van UNESCO besloten om de 120 Geoparken in de wereld een UNESCO-status toe te kennen. De parken mogen zich vanaf 1 januari 2016 een UNESCO Global Geopark noemen. Nederland heeft op dit moment maar één Global Geopark, namelijk dit park: De Hondsrug in Drenthe.

Op expeditie

Het verhaal van Geopark De Hondsrug wordt verteld met Expedities. Door op een expeditie te gaan ontdekt u alles rondom een thema in het gebied, zoals prehistorie, ijstijd of sporen van strijd.

 

Elke expeditie begint in een Expeditiepoort. Dat is een museum of een bezoekerscentrum met een  permanente Geopark-expositie. Daarnaast bestaat de expeditie uit Hotspots. Dat zijn plekken waar onderdelen van de expeditie in het landschap zichtbaar zijn. Het kunnen plekken in het landschap zijn maar ook bijvoorbeeld kleine musea of informatiecentra.

 

In het veld kunt u de expeditie beleven met de app Annodrenthe/GeoparkDeHondsrug op uw  smartphone of tablet.

Bekijk de expedities

Gebied met internationale belangstelling

Door de toekenning van UNESCO-status is het Hondsrug-gebied ook bekender geworden bij internationale toeristen, die in Nederland UNESCO Werelderfgoed komen bezoeken.

 

Van harte welkom

Gastvrijheid is onze passie én ons vak.

Dit ziet u ook terug in de beoordelingen van gasten die u voor gingen. Wij hopen u binnenkort in ons hotel of restaurant te mogen begroeten, zodat u zelf het verschil ervaart! Mocht u nog vragen en specifieke wensen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

 

Agnes & Jan Erkelens en medewerkers

 

Tip: Bekijk ook de aantrekkelijke arrangementen van ons hotel.